Σύμφωνα με πρόσφατη σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Respiratory Journal», μία στις δύο γυναίκες έχει υπνική άπνοια δηλαδή διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες δεν το γνωρίζουν και όπως παρατηρήθηκε στην έρευνα, οι μισές από τις 400 εθελόντριες, είχαν τουλάχιστον πέντε επεισόδια υπνικής άπνοιας ανά ώρα ύπνου, στη διάρκεια των οποίων σταματούσε η αναπνοή τους επί περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Τα πέντε επεισόδια ανά ώρα, με διακοπή της αναπνοής γα πάνω από 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά, είναι το ελάχιστο όριο για να διαγνωστεί σε έναν άνθρωπο υπνική άπνοια. Όσες από τις εθελόντριες έπασχαν από υπέρταση ή ήταν παχύσαρκες (και τα δύο αποτελούν παράγοντες κινδύνου για υπνική άπνοια), παρουσίαζαν υψηλότερα ποσοστά.

Η σοβαρή υπνική άπνοια αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικό, έμφραγμα και πρόωρο θάνατο, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε πως ειδικά οι γυναίκες που πάσχουν από αυτήν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα μνήμης και άνοια. Επιπλέον, η υπνική άπνοια αυξάνεται με την ηλικία.

Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας αν και είναι εξαιρετικά συχνό, μπορεί να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη βοήθεια ειδικού πνευμονολόγου που γνωρίζει το αντικείμενο, με στόχο την κατάργηση των συμπτωμάτων, την αποφυγή των επιπλοκών και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο του πάσχοντα όσο και του περιβάλλοντος του.

 


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *